Skab en ansøgning, som arbejdsgiveren husker


Skab en ansøgning, arbejdsgiveren husker

Når du skriver en jobansøgning, er det afgørende, at du skiller dig ud fra mængden og vækker arbejdsgiverens opmærksomhed. For at undgå at falde i den kedelige og passive fælde, er det derfor vigtigt at bruge et aktivt og personligt sprog, der giver din ansøgning mere liv og energi. Herunder finder du nogle enkle tips til at gøre din ansøgning mere spændende og levende.

Vær konkret og præcis

Beskriv dine erfaringer og færdigheder klart og præcist, så der ikke er hersker tvivl om din værdi som medarbejder. Brug et sprog, der både er behageligt at læse og let at forstå. Det handler ikke blot om, hvad du siger, men også om hvordan du siger det. Med andre ord handler det altså ikke kun om nøgletal og kendsgerninger, men i lige så høj grad om at formidle det på en måde, der fanger læserens opmærksomhed og skaber et levende billede af din professionalisme.

Anvend et aktivt sprog

Brug et aktivt sprog i stedet for et passivt sprog. Aktive sætninger viser din dedikation og effektivitet på en mere engagerende og levende måde, hvorimod et passivt sprog får dine udsagn til at virke sløve og mindre energiske. Brug stærke og aktive udsagnsord, der udtrykker handling og energi. Nogle eksempler kunne være disse ord, som passer godt ind i en jobansøgning: fokusere, igangsætte, udvikle, styrke, fuldføre og evaluere.

Vær opmærksom på endelserne

Det er en god ide at være opmærksom på endelserne, når du opremser dine færdigheder og tidligere arbejdsopgaver. Undgå at bruge endelser som -ing og -else, da de kan gøre dine udsagn mindre kraftfulde.

Undgå formuleringer som: ”Jeg har erfaring med udarbejdelse af content til SoMe, udformning af salgspræsentationer og undervisning på onlinekurser”. Her er der nemlig smæk på endelserne -ing og -else, som skaber et passivt sprog.

I stedet kan du skrive ”Jeg har erfaring med at udarbejde content til SoMe, udforme salgspræsentationer og undervise på onlinekurser”, hvor du bruger et aktivt sprog, der puster liv i din jobansøgning.

Undgå S-passiven

Undgå den passive '-s' bøjning, da det kan forvirre og sløre handlingen. Det er en bøjningsform af udsagnsord, hvor der kommer et ”s” på ordet, som gør det passivt og energiforladt.

Se f.eks. de to følgende eksempler: 

  • Eksempel 1: ”Procedurerne opstilles af lederen, og selve opgaverne udføres af medarbejderne”

  • Eksempel 2: ”Lederen opstiller procedurerne, og medarbejderne udfører opgaverne” 

Første eksempel indeholder den passive s-bøjning, der kan forvirre læsere og gøre din tekst mere indviklet i forhold til, hvem der gør hvad i sætningen. Ved at undgå dette og i stedet udtrykke dig klart og direkte, fremstår budskabet mere tydeligt, og sætningen får mere liv.

Anvend et personligt sprog

Giv ansøgningen personlighed ved at vise din personlige interesse for jobbet og virksomheden, da det gør dig mere mindeværdig for arbejdsgiveren. Henvend dig direkte til virksomheden gennem personlige pronominer såsom ”jeg”, ”du” ”I” og ”vi”, så du taler direkte til læseren og øger chancen for at fange vedkommendes opmærksomhed. 

Tal gerne ind i virksomhedens værdier og arbejdsopgaver og vis, at du matcher med disse. På den måde vil virksomheden få fornemmelsen af, at du har brugt tid på at sætte dig ind i deres virksomhed, og at du ikke blot videresender den samme ansøgning til adskillige virksomheder. 

Husk at finde den rette balance mellem personlige interesser og en professionel tone. Dette vil hjælpe dig med at fremvise dine kvalifikationer og tiltrække arbejdsgiverens interesse.

Kontakt os og få hjælp

Tlf. 65 45 53 00 eller e-mail kontakt@jobdanmark.dk.