Derfor er det vigtigt med en sund arbejdskultur


Derfor er det vigtigt med en sund arbejdskultur


Arbejdskulturen på en arbejdsplads spiller en kritisk rolle for at sikre et godt arbejdsmiljø, høj medarbejdertilfredshed og stærk performance. Men hvad betyder "arbejdskultur" egentlig, og hvad karakteriserer en sund sådan?


Hvad betyder arbejdskultur?

Arbejdskultur er de fælles værdier, prioriteter og normer, der former medarbejdernes adfærd og interaktioner på arbejdspladsen. En sund kultur gør, at medarbejderne føler sig værdsat, tryg og udvikler deres potentiale. Den positive kultur kendetegnes ved gode relationer, åbenhed og rum til personlig og faglig vækst.

For jeres virksomhed kan en stærk arbejdskultur være afgørende for at tiltrække og fastholde de bedste talenter på markedet. Det giver et centralt konkurrencemæssigt forspring at have dedikerede og loyale medarbejdere, som identificerer sig med virksomhedens værdier. En positiv kultur øger produktiviteten, da medarbejderne tør tænke nyt, tage initiativ og give deres bedste indsats.

 

Definitionen på arbejdskultur er de adfærdsmønstre, normer, værdier og antagelser der eksisterer i en virksomhed. Det handler om "måden vi gør tingene på her hos os". En sund kultur på arbejdspladsen er en, der fremmer trivsel og engagement blandt medarbejderne, støtter produktivitet og innovation, og tiltrækker talenter udefra. Men hvad forstår vi egentlig ved “arbejdskultur”? Arbejdskulturen er de fælles værdier, normer og antagelser, der eksisterer blandt medarbejderne og ledere i en virksomhed. Det handler om “the way we do things around here" - altså måden hvorpå sociale og arbejdsrelaterede processer og interaktioner foregår. Balancen mellem stringente regler og opfordringer er essentiel.

En sund arbejdskultur er karakteriseret ved at fremme trivsel, motivation og loyalitet blandt de ansatte. Den understøtter kreativitet og hurtig problemløsning, så innovativt output maksimeres. Og den fungerer som et stærkt “employer brand", der tiltrækker og fastholder talenter udefra.


I virksomheder med en velfungerende kultur oplever man typisk:

-    Større arbejdsglæde og mere stolthed, hvor medarbejderne kan føle sig trygge
-    Lavere personaleomsætning da flere ansatte bliver længere
-    Et kreativt og energiniveau der stimulerer nytænkning
-    Hurtigere beslutningsprocesser baseret på tillid 
-    Mere effektive arbejdsprocesser med færre fejl
-    Et stærkt omdømme der nemmere tiltrækker kvalificerede ansøgere

Der er altså både menneskelige og økonomiske fordele forbundet med at lykkes med sin arbejdskultur. Når medarbejderne føler, at de trives og udvikler sig, smitter det positivt af på bundlinjen. Omvendt kan en giftig og politisk kultur koste dyrt i form af sygefravær, stor udskiftning og manglende innovation. En analyse fra Gallup viste, at virksomheder med meget engagerede medarbejdere havde 147% højere EPS-vækst sammenlignet med virksomheder med lavt engagement. Der er altså en klar business case forbundet med investering i kulturen.

Sådan skaber man en sund kultur på arbejdspladsen

At opbygge og vedligeholde en stærk, positiv arbejdskultur kræver en målrettet og vedvarende indsats fra ledelsen. Her er 5 gode råd og centrale tiltag, som en leder kan igangsætte på rejsen mod den ønskede kultur:

Lav en ærlig evaluering af nuværende kultur 

Start med at få et realistisk indblik i den eksisterende tilstand via spørgeskemaer og fokusgruppeinterviews. Kortlæg både medarbejdernes og ledernes oplevelse af klimaet. Analyser svarene for mønstre ift. hvad der fungerer og hvilke områder, der kalder på forbedring. En faktabaseret forståelse af udfordringer er afgørende.

Etabler fælles værdier og adfærdskodeks

På baggrund af analysen, så formulér en række centrale værdier og konkrete adfærdsstandarder, som alle medarbejdere kan efterleve for at styrke samarbejdet og arbejdsglæden. Værdier som tillid, respekt, faglighed og work-life balance kan være relevante. Knyt handlinger og forventet adfærd op på hver enkelt.

Uddan ledere i nye kompetencer

Da ledere har enorm indflydelse på kulturen, er ledertræning afgørende, så medarbejderne ved, at der står en stræk profil i ryggen af dem. Fokuser på at styrke deres empatiske, coachende og kommunikative evner, så de kan agere som positive rollemodeller. Hjælp dem med at håndtere konflikter og give konstruktiv feedback. Beløn de ledere, der lykkes med det.

Justér politikker der påvirker balancen

Se kritisk på politikker vedr. flekstid, hjemmearbejde, barsler, afspadsering osv. Giv medarbejderne mere kontrol indenfor rimelighedens grænser. Nem adgang til orlov ved personlige eller familie relaterede behov signalerer tillid og omsorg.

Fejr kulturambassadører  

Identificér og lad de medarbejdere der konsekvent udviser den ønskede adfærd og er kulturelle forbilleder. Anerkend dem offentligt og brug dem aktivt til at udbrede de nye standarder peer-to-peer. Positive historier og rollemodeller smitter.

Det kræver vedholdenhed og tålmodighed at ændre en kultur i en bestemt retning. Virksomhedens størrelse, branche og medarbejdersammensætning har betydning for hastigheden. Men ved at institutionalisere de rigtige vaner via kommunikation, uddannelse og incitamenter kan man over tid flytte selv meget rodfæstede kulturer. Og investeringen i trivsel og engagement betaler sig mange gange tilbage!

Ledere og medarbejdere spiller begge en afgørende rolle i at skabe en sund arbejdskultur. For at opnå dette er det vigtigt at være mere tilbøjelige til at lytte og forstå hinanden. Ved at støtte medarbejdernes udvikling og skabe en åben kommunikation, kan virksomheder opnå en sund balance mellem arbejde og privatliv. Dette indebærer at skabe en positiv arbejdskultur, hvor medarbejderne trives, og hvor der er plads til både personlig og professionel vækst. En god arbejdskultur er ikke blot et mål i sig selv, men et middel til at forbedre virksomhedens resultater og medarbejdernes tilfredshed på lang sigt.


Skab en vinder-arbejdskultur - Jeres konkurrencemæssige fordel

En stærk og positiv arbejdskultur er fundamentet for at tiltrække og fastholde de bedste talenter. Som en del af Danmarks næststørste private mediekoncern har Jobdanmark redskaberne til at booste jeres rekruttering og employer branding. Vi skræddersyr kampagner målrettet til at nå over 2,9 millioner danskere om ugen via vores brede medie-portefølje og optimeret til jeres målgruppe på tværs af kanaler.

Men rekruttering handler om mere end kun at nå ud. For at sikre en stærk kandidatpulje aktiverer vi også de passive jobsøgere og matcher jeres virksomhed med de helt rette profiler. En sund arbejdskultur, hvor medarbejderne trives, udvikler sig og yder deres bedste, er jeres konkurrencemæssige forspring.

At skabe en vinder-arbejdskultur kræver en målrettet indsats. Det handler om at finde balancen mellem produktivitet og medarbejdertrivsel. Ved at fokusere på åben kommunikation, støtte medarbejdernes udvikling og skabe rum for både personlig og faglig vækst, kan I opbygge et arbejdsmiljø, der tiltrækker og fastholder de rigtige talenter.

En positiv arbejdskultur kan også bidrage til at reducere stress og sygefravær, hvilket ikke kun gavner medarbejderne, men også virksomhedens bundlinje. Når medarbejdere føler sig værdsatte og engagerede, øges produktiviteten naturligt.

Lad Jobdanmark guide jer til at opbygge en vinder-arbejdskultur i jeres virksomhed. Bliv førende inden for jeres felt ved at tiltrække de bedste kompetencer gennem en målrettet rekrutteringsindsats og stærk employer branding. Vi kan hjælpe jer med at identificere jeres kulturelle styrker og områder med potentiale for forbedring.

Vores erfaring viser, at virksomheder med en stærk arbejdskultur ofte oplever øget innovation, bedre kundetilfredshed og forbedrede finansielle resultater. Lad os sammen udforske, hvordan I kan skabe en arbejdsplads, der ikke bare tiltrækker talent, men også inspirerer til excellence.

Kontakt os i dag for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan supportere jeres kultur- og talentudvikling. Sammen kan vi styrke jeres position som en attraktiv arbejdsgiver og sikre jer en konkurrencemæssig fordel på et stadigt mere udfordrende arbejdsmarked.

Kontakt os og få hjælp

Tlf. 65 45 53 00 eller e-mail kontakt@jobdanmark.dk

  • Rekruttering
  • Jobannoncering

Log ind