Sådan skriver du et attraktivt CV

pasted image 0.png
JobDanmark
2020-02-27
Del Link kopieret

Sådan skriver du et attraktivt CV

Det er ingen hemmelighed, at et godt CV er uundværligt i jagten på drømmejobbet. Vi har alle hørt, at ens CV er førstehåndsindtrykket, som skal overbevise læseren om at kigge nærmere på ens ansøgning. Men hvordan skriver man et godt CV? Her får du JobDanmarks bud på, hvordan du skriver et attraktivt CV.

 

Overordnet

Husk på, at et godt CV først og fremmest overskueliggør hvad du kan og hvem du er. Når man læser dit CV skal man nemt kunne se hvad du har af erfaring og kompetencer. Dit CV skal altså kunne give din fremtidige arbejdsgiver et helhedsbillede af hvem du er og om du er egnet til jobbet.

Husk også på, at der er forskel fra arbejdsgiver til arbejdsgiver. Det perfekte CV findes ikke, da foretrukken form og længde vil variere fra læser til læser (størstedelen af virksomheder mener, at et CV ikke må overskride 3 sider). Det betyder dog ikke, at du ikke kan skrive et attraktivt CV. Læs videre for at høre hvordan du gør dit CV så attraktivt som muligt.

 

Personlige oplysninger

Ethvert CV bør indeholde dine personlige oplysninger. Så start med at skrive dine personlige oplysninger, såsom dit navn og dine kontaktoplysninger (typisk adresse, emailadresse, og telefonnummer - overvej i øvrigt at indsætte et link til din LinkedIn-profil). Du kan ligeledes overveje at indsætte et vellignende billede af dig selv. Nogle mener, at et billede er et absolut must. Andre mener, at det ikke er så vigtigt. Hvis du vælger at indsætte et billede er det en god idé, at billedet er up-to-date, velligende, og at det viser dig og ikke ret meget andet.

Det er ikke afgørende, om du skriver dine personlige oplysninger øverst, nederst, eller i en rubrik til højre eller venstre. Det vigtigste er, at dine oplysninger er nemme at se og læse.

 

Opsummering

Indled derefter din ansøgning med en kort opsummering af de punkter, du finder vigtigst i dit CV. Hvis virksomheden kun læser dette stykke, hvad vil du så have, at de skal vide? Det er dette stykke der først skal vække virksomhedens interesse. Her har du et eksempel på hvordan dette afsnit kan lyde:

  • Her har I en knivskarp [ønsket stillingsbetegnelse] som specialiserer sig i [specialisering]. Jeg har flere års erfaring som [ønsket stillingsbetegnelse] og jeg har før brugt min erfaring til at hjælpe virksomheder som bl.a. [tidligere ansættelsessted] og [tidligere ansættelsessted]. Jeg brænder for [område] - specielt når det gælder [område] - og jeg har nemt ved at se mig selv som en del af holdet ved [virksomhed].

For en kommunikationsmedarbejder, som søger en stilling indenfor digital kommunikation og PR, kunne det eksempelvis lyde som følger...

  • Her har I en knivskarp kommunikationsmedarbejder som specialiserer sig i arbejdet med digital formidling og PR. Jeg har flere års erfaring som PR-ansvarlig og jeg har før brugt min erfaring til at hjælpe virksomheder som [virksomhed] og [virksomhed]. Jeg brænder for kommunikation - specielt når det gælder kommunikation via digitale medier - og jeg har nemt ved at se mig selv som en del af holdet ved [virksomhed].

 

Erhvervserfaring

Her er det en fordel at overveje, hvilke ansvarsområder du har haft i dine tidligere stillinger og evt. hvilke resultater du har været med til at skabe. Følgende er inspiration til opsætningen heraf. Husk at organisere listen efter år (så din seneste arbejdsplads fremgår øverst på listen)...

August 2015 - August 2019: Kommunikations- og PR-medarbejder, HCA Festivals

  • Ansvarlig for produktion af kommunikations- og markedsføringsmateriale for HCA Festivals og dens forskellige tilbud.
  • Kvalitetskontrol af grafisk og skriftlig materiale.
  • Tovholder ift. samarbejde med bureauer og andre leverandørere.

Vi anbefaler, at du som udgangspunkt kun inkluderer den erhvervserfaring, som er relevant for den stilling du søger. Er du ny på arbejdsmarkedet kan det være en idé at inkludere ungarbejde og dets lige. Har du erfaring anbefaler vi, at du kun inkluderer de stillinger, som er relevante.

 

Uddannelse

Skriv nu om de dele af din uddannelse, som er relevante for det job, du søger. Lav med fordel en samlet oversigt over de kompetencer, som du har tilegnet dig på din uddannelse. Lad dig evt. inspirere af nedenstående opsætning...

2010 - 2015: BA + MA i international virksomhedskommunikation (cand. mag.)

  • Uddannelsen satte fokus på moderne markedsføring og virksomhedskommunikation (på engelsk). På uddannelsen lærte jeg blandt andet om virksomhedskommunikationens faser, fra analyse og idé til produktion og evaluering.
  • Udover, at uddannelsen gav mig indsigt i sammensætningen af konkrete virksomheders kommunikation (eksternt og internt), har jeg i mit uddannelsesforløb valgt at fokusere på markedsføring via moderne medier.

Vi bliver ofte spurgt, om det er relevant at inkludere uddannelser som folkeskole og ungdomsuddannelser. Svaret afhænger selvfølgelig af det job, du søger. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du kun inkluderer de uddannelser, som er relevante for jobbet. Det betyder, at folkeskole og ungdomsuddannelser ofte kan udelades.

 

Frivillighed

Har du været frivillig? Dit frivillige arbejde fortæller din kommende arbejdsgiver, at du er engageret og motiveret. Har du arbejdet frivilligt anbefaler vi, at du skriver det i dit CV. 

 

IT-kompetencer

I dette afsnit angiver du hvad du dit erfaringsniveau med de IT- og websystemer, som er relevante for jobbet. Det kan være en fordel at angive, hvor meget erfaring du har med de enkelte IT- og websystemer. Det kan eksempelvis se ud således...

  • Adobe Photoshop (erfaren bruger), Facebook Business Manager (ekspertbruger), Microsoft Excel (rutineret bruger), Microsoft Word (rutineret bruger).

Har du erfaring med kodesprog (som CSS eller Java) kan du inkludere dem her eller under sprogkundskaber.

 

Sprogkundskaber 

Har du sprogkundskaber, som er relevante for jobbet? Så skriv dem på dit CV! For hvert sprog bør du angive dit kundskabsnivau, eksempelvis...

  • Dansk (ekspertniveau).
  • Engelsk (flydende).

Vi anbefaler, at du som udgangspunkt ikke inkluderer sprog, hvori du ikke er flydende. Efterspørger stillingsannoncen, at du kan et sprog på lavere niveau end flydende, er det naturligvis en god idé at inkludere.

 

Skrevet af JobDanmark.