Forbered dig på på din jobsamtale

pasted image 0 (1).png
JobDanmark
2020-02-27
Del Link kopieret

 

Forbered dig på på din jobsamtale

Du er blevet kaldt til jobsamtale. Nu har du muligheden for at sælge dig selv og score jobbet. Men hvordan forbereder du dig til samtalen? Her får du JobDanmarks bud på, hvordan du forbereder dig bedst muligt.

Benyt de sociale medier!

Undersøg virksomheden ved at kigge på de sociale medier (Facebook, Instagram, LinkedIn). Hvad sker der i virksomheden for tiden? Hvordan virker kulturen? Hvad skriver andre om virksomheden?

I nogle tilfælde kan det være en fordel at undersøge dem, der skal sidde med til samtalen. Kigger du nærmere på ansættelsesudvalgets medlemmer på LinkedIn modtager de (typisk) en notifikation om, at du har kigget på dem. Det sender et signal om, at du forbereder dig grundigt til samtalen.

Forbered dig mentalt

Sørg for, at du får en god nats søvn inden samtalen. Overvej hvad du ønsker at fremhæve til samtalen og hvordan du ønsker at takle forskellige spørgsmål. Nogle skriver sådanne overvejelser ned. Andre nøjes med at tænke over dem i badet eller lignende. Hvad vil du fortælle om dig selv? Hvad er dine svagheder? Hvad er dine styrker?

Få styr på det praktiske

For mange er jobsamtaler årsag til nervøsitet og stress. Jo bedre du forbereder dig, des mindre nervøsitet og stress vil du opleve. Sørg derfor for...

  • ... at du ankommer i god tid. Det skader ikke at ankomme 5 til 10 minutter før samtalen; det viser virksomheden, at du er forsigtig og punktlig.
  • ... at du har god tid efter samtalen. Det sker, at samtaler starter senere end forventet, ligesom det sker, at samtaler trækker ud. Dem, som deltager til samtalen vil uden tvivl kunne mærke, hvis du har travlt med at komme ud af døren - og det trækker ned!
  • ... at planlægge hvordan du kommer frem til virksomheden. Vi anbefaler, at du planlægger en rute i god tid. Er du i bil? Så undersøg, om du kan parkere ved (eller i nærheden af) virksomheden. Skal du med offentlig transport? Så sørg for, at du har styr på ruten før du skal af sted. Skal du cykle eller gå, så sørg for at tjekke vejrudsigten!

Hvad tager man med (og på) til en jobsamtale?

Det lyder måske overfladisk, men det førstehåndsindtryk, du afgiver, er ofte afhængig af dit udseende. Så husk lige at løbe en kam gennem håret inden samtalen. Det er selvfølgelig også klart, at din påklædning skal reflektere stillingen. Som udgangspunkt anbefaler vi, at du klæder dig professionelt på. Det er dog mindst ligeså vigtigt, at du føler dig godt tilpas i din påklædning. Når du undersøger virksomheden kan det være en idé at kigge efter billeder på Facebook, Instagram og LinkedIn. Hvordan er medarbejderne klædt på? Lad dig evt. inspirere af virksomhedens kultur og klæd dig hellere for pænt på end det modsatte.

Vi anbefaler desuden, at du medbringer 4 eksemplarer af dit CV og 4 eksemplarer af din skriftlige ansøgning. Det er ligeledes vigtigt at printe en udgave af virksomhedens stillingsopslag. Stillingsopslaget er til dig selv. Det samme gælder 1 eksemplar af dit CV og 1 eksemplar af din ansøgning. Har du udtalelser eller lignende, er det en god idé også at printe et par eksemplarer inden samtalen. Vi foreslår, at du bruger en overstregningstusch til at fremhæve vigtige budskaber i de eksemplarer af ansøgning og CV, som du selv skal bruge. Dette viser virksomheden, at du har været grundig i din forberedelse.

Perspektiver!

Kan du bygge bro mellem virksomhedens behov og dine tidligere erfaringer? Så gør det! Brug eksempler til at understrege dine kompetencer. Uddyb dine kompetencer ved at fortælle hvordan du har brugt dem og hvordan du tænker at de kan være til gavn for din kommende arbejdsplads.

Skab stemning!

Det er klart, at samtalen bruges til at vurdere, om du passer på jobbets faglige profil. Mange virksomheder bruger dog også samtaler som et værktøj til at vurdere kemi og personlighed. Virksomheden skal vurdere, om du passer ind - fagligt og socialt. Også her kan du bruge de sociale medier til at skabe et indtryk af virksomhedens sociale profil. På baggrund af din research kan du overveje hvordan du passer ind i virksomheden.

Forbered egne spørgsmål!

Det kan være en fordel at tænke over et par spørgsmål til virksomheden. Herunder finder du et par eksempler på spørgsmål...

  • Hvad har I af forventninger til den ansatte kandidat?
  • Hvordan forestiller I jer, at stillingen udvikler sig over de næste par år?
  • Hvordan forestiller I jer, at virksomheden udvikler sig over de næste par år?
  • Hvordan vil I beskrive virksomhedens kultur?
  • Hvordan vil resten af ansættelsesprocessen forløbe? 

Nervøs til jobsamtaler? Italesæt det!

Bliver du nemt nervøs eller ængstelig når du skal til jobsamtale? Du er ikke alene. Mange oplever nervøsitet i forbindelse med jobsamtaler. Mange oplever dog, at samtaler bliver nemmere når de italesætter deres nervøsitet. På den måde er du selv i kontrol. Der er ingen skam i at indrømme, at en jobsamtale er årsag til nervøsitet. Dem, du er til samtale hos kender sikkert til følelsen.

Skrevet af JobDanmark.