9 råd: sådan får du jobbet til samtalen!

pasted image 0 (2).png
JobDanmark
2020-02-27
Del Link kopieret

9 råd: sådan får du jobbet til samtalen!

Du er inviteret til jobsamtale på drømmejobbet, og du har forberedt dig grundigt hjemmefra på denne samtale. Men hvad kan du ellers gøre til selve jobsamtalen, som kan hjælpe dig med at øge dine chancer for at få jobbet?                     

Her giver JobDanmark dig en liste med 9 simple råd, som kan hjælpe dig til selve samtalen. Hvis du sørger for at være opmærksom på de nedenstående råd, vil det hjælpe dig med at sikre, at du ikke ikke bliver fravalgt af de forkerte årsager.

  1. Ankom gerne 5 til 10 minutter før. Det lyder banalt, men punktlighed er vigtigt. Det viser selvfølgelig, at du kan overholde mødetid, ligesom det viser, at du har respekt for virksomhedens tid.
  2. Klæd dig hensigtsmæssigt på, så det afspejler den stilling, du søger. Påklædningen er vigtig, da den er en del af det samlede førstehåndsindtryk af dig. Husk dog også på, at less is more. Det er som sagt din personlighed og dine kompetencer, der skal sælge dig - ikke din påklædning.
  3. Selvom du har forberedt dig godt hjemmefra, er det vigtigt, at det ikke lyder indøvet. Husk, at samtalen skal foregå som en ligeværdig dialog mellem dig og virksomhedens repræsentanter.
  4. Lyt godt efter hvad du bliver spurgt om, og tag dig derefter gerne tid til at tænke over spørgsmålet, så dine svar fremgår gennemtænkt, velformulerede og overbevisende.
  5. Øjenkontakt er vigtigt til samtalen. At skabe øjenkontakt til alle de deltagende i jobsamtalen gør dig nærværende og tilstedeværende. Kig den person i øjnene, som stiller dig et spørgsmål, men kig gerne alle de andre deltagende i øjnene, når du svarer, så vil alle få et godt indtryk af dig.
  6. Selvom man kan være meget nervøs til jobsamtalen, så er det vigtigt at huske på at smile. Det lyder måske indlysende for det fleste at smile, men det er simpelthen så afgørende, at du husker at smile. Et smil viser, at du er sympatisk, og at du er en fornøjelse at arbejde sammen med. Alt i alt er det med til at give et godt indtryk af dig.
  7. Vær den bedste version af dig selv, så arbejdsgiveren husker de bedste egenskaber om dig. Så prøv så vidt muligt ikke at være negativ og beklage dig over tidligere chefer, medarbejdere eller kunder til jobsamtalen. Ingen har lyst til at ansætte et brokkehoved, så hvis du allerede beklager dig til jobsamtalen, så vil du højst sandsynligt ikke være en venlig medarbejder, når du har været i jobbet i nogle måneder.
  8. Vær ikke bange for at være ærlig. Man må gerne være ærlig til jobsamtalen, når man bliver spurgt om ens kompetencer eller erfaringer. Hvis ikke du er oprigtig til jobsamtalen, vil det kun spænde ben for dig selv. Ærlighed sikrer nemlig det bedste match i forholdet imellem arbejdsgiveren og dig selv fremadrettet.
  9. Du bør også deltage til samtalen, så det ikke bliver et forhør af dig. Forbered nogle relevante spørgsmål hjemmefra, som du kan spørge din kommende chef om til samtalen. Det viser, at du er engageret og interesserer dig for jobbet. Husk dog, at spørgsmålene bør falde naturligt og passe ind i jeres dialog.

Skrevet af JobDanmark.